Algemene rasinformatie

Rasstandaard

Lees hier de standaard van de Chow Chow in het Engels of de vertaalde versie in het Nederlands.
FCI standard 205 – Engels
FCI standaard 205 – Nederlands

Over de Chow Chow
De Chow Chow staat veelal bekend als de hond met de blauwe tong. Kinderen zien vaak een beer of leeuw in de Chow Chow. Andere kenmerken zijn de steltachtige gang (de manier van lopen) en de scowl (fronsende gezichtsuitdrukking).

De Chow Chow is er officieel  in zes kleuren (rood, zwart, crème, fawn, blauw en wit) en in langharige en kortharige variant. De witte variant lijkt uitgestorven te zijn.

De Chow Chow is een oud ras. In de standaard staat: “De voorouders van de Chow worden toegeschreven aan China, waar hij werd gehouden als waakhond en ook werd gebruikt om te jagen. De Chow is meer dan 2000 jaar bekend in China en is verwant aan de spitsen van het Scandinavische type, ook is er enige verwantschap aan de Mastiff. Doordat China een “gesloten deur” beleid had ten opzichte van de rest van de wereld kwamen er pas Chows in andere landen rond 1800. Hij vond zijn weg naar Engeland in de late 18e eeuw en viel daar pas echt op in de 20’er jaren van de 19e eeuw toen er een aantal op de Crufts werden geshowd” (vertaling vanuit het Engels).

Zo’n 3.000 jaar geleden kwam de Chow Chow vanuit Siberië naar China. De Chow Chow ontwikkelde zich daar van veehoeder tot erfhond en had veel taken: jagen, ongedierte verdelgen, waken en trekken. Daarnaast werd het vlees gegeten en de vacht gebruikt voor kleding. Aan het hof en in kloosters werd de Chow Chow gehouden om te dienen als jachthond, waakhond en gezelschapshond.

Vanaf het einde van de 17of begin van de 18e eeuw leven er Chow Chows in Nederland. In de eerste helft van de 20e eeuw werden veel Chow Chows geïmporteerd vanuit Engeland. Op dit moment zijn er maar weinig Chow Chows in Nederland, er worden de laatste jaren ook maar weinig Chow Chows in Nederland geboren.

Een veel gehoorde uitdrukking onder liefhebbers van dit mooie ras is: eens een Chow, altijd een Chow.

Beweging
De meeste Chow Chows zullen graag met u gaan wandelen. Het is belangrijk om hierbij in gedachten te houden dat uw Chow Chow een flinke vacht heeft, wandelen op het heetst van de dag is op een erg warme dag waarschijnlijk minder prettig voor uw Chow Chow.
Sommige Chow Chows zijn gek op jagen, het is daarom niet bij alle Chow Chows raadzaam om ze los te laten lopen in een gebied waar hij schapen, wild of kippen tegen kan komen. Het is een kwestie van je Chow Chow leren kennen of zijn jachtinstinct goed is ontwikkeld of dat dat wel meevalt.

Bij een pup zult u erop moeten letten dat u hem niet overbelast, dit kan op termijn schadelijk zijn voor ledematen en gewrichten. In het eerste jaar is het verstandig om per keer niet meer dan vijf minuten per maand dat de hond oud is te lopen. Dus als uw pup 4 maanden is loopt u 20 minuten per keer. Om dezelfde reden is het aan te raden om uw jonge Chow Chow geen trappen te laten lopen, de bank op of af te laten springen of zelf de auto in of uit te laten stappen.

Een pup kopen
Het is raadzaam om eerst informatie over het ras te verzamelen voordat u overgaat tot de aankoop van een pup. Dat kan door op internet informatie op te zoeken, boeken te lezen, contact op te nemen met fokkers of met de rasinfo van CCVH te bellen. Een andere tip is om een activiteit van CCVH te bezoeken, er valt veel te zien op dit soort dagen. Bovendien zijn daar veel liefhebbers van het betreffende ras aanwezig, zij kunnen u veel informatie geven.
Het is verstandig om van tevoren te bedenken dat de pup minstens 10 jaar oud kan worden. Uw aankoop zal daarmee voor lange tijd uw leven veranderen.

Heeft u gekozen voor de Chow Chow dan is het verstandig om te bekijken welk type uw voorkeur heeft, wilt u een kort- of een lang haar, een reu of een teef, welke kleur heeft uw voorkeur. Welke fokkers zijn er en welke andere onderwerpen zijn belangrijk om in de gaten te houden. De fokkers kunnen u veel vertellen over de ouderdieren en de keuzes die gemaakt zijn bij het fokken. Het is belangrijk dat u het goed kunt vinden met de fokker, het is fijn om ook na de aankoop contact te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor u als pupkoper, maar ook de meeste fokkers stellen hier prijs op.

Er zijn een aantal aandoeningen die binnen ons ras vaker voorkomen. Het gaat dan vooral om problemen van heupen, ellebogen en knieën, entropion en vachtklachten.

CCVH heeft een fokbeleid (VFR), dit document kunt u hier vinden.

Tot slot is het goed om u het volgende te realiseren: de pupkoper heeft de plicht om zich te informeren, de fokker is als verkoper verantwoordelijk voor de pup. CCVH speelt in de koopovereenkomst geen enkele rol en draagt geen verantwoordelijkheid.